Un rom cremat


Gastronomia-2 juny 2017

El cremat de Can Gelpí

Un rom cremat, o simplement cremat, és una beguda alcohòlica feta amb rom, cafè, sucre, pell de llimona i canyella. Un cop ajuntats tots els ingredients dins una cassola de terra, el rom s’escalfa i s’encén uns deu minuts perquè perdi una part de l’alcohol. Després, ben calent, ja és pot servir.


Aquesta reconfortant beguda a base de rom, que tot i beure’s calenta és típica de les nits d’Estiu, està relacionada amb la llegenda i l’aroma del Carib, de la Cuba de les havaneres, les palmeres, el rom i les mulates, que els americanos, indians i mariners reflectien en les seves nostàlgiques i rítmiques cançons.


El cremat, dit també rom cremat, però, és originari de la Costa Brava, si bé ha assolit una gran difusió arreu.


El rom fou molt popular, tant begut sol, com cremat o calent, com formant part del carajillo o cigaló. Era costum, entre els nostres avis, cremar el rom en el mateix got o copa característica, de vidre gruixut.


Per fer-se passar el fred, sobretot de bon matí, els antics mariners i pescadors en preparaven sovint. I l’essència perdura al restaurant Can Gelpí, un dels establiments turístics pioners, amb una fórmula especial que es resisteixen a revelar, però que té a veure amb el rom especial que fan servir.


Sota l’actual restaurant Les voltes, hi havia un Sali amb terra batuda on se salaven les anxoves. Allà l’avi Pepet hi tenia 5 botes, que antigament se’n deien Barranxes, on abocava les restes de les ampolles de conyac, rom, i diferents destil•lats, abans s’aprofitava tot. Es deixava reposar uns 15 dies. Llavors i es cremava per rebaixar els graus de l’alcohol i un cop cremat s’afegia el cafè per donar-li color i un regust.
Van anar ajustant les barreges i cap als anys 40 es troba la barreja definitiva que és la que perdura fins avui.


El cremat, doncs, -amb paraules de Jaume Fàbrega- és una beguda de fortes arrels catalanes però que, pels seus ingredients i el seu clima, evoca un mític i paradisíac món tropical: aiguardent de canya o rom, sucre i cafè. Poques begudes compostes tenen una composició amb tant d’encert. Ens recorda, al lluny, l’antiga tradició dels “vins calents”, les meigues de la queimada gallega o els grogs o antigues begudes de pirates.


Les cantades d’havaneres a les platges amb l’acompanyament del cremat eren molt habitual, ara el podem trobar en la gran majoria de festes majors i celebracions diverses. Originari de la Costa brava, s’ha estès per tot el litoral, fins i tot terra endins
El món de les noves havaneres catalanes evoca l’ambient caribeny, com es pot veure a la lletra de
“El meu avi”:

“Quan el català sortia a la mar, els nois de Calella feien un cremat…

La tradició turística mana acompanyar la cantada d’havaneres, que cada primer dissabte de juliol fa que s’ompli Calella de Palafrugell, amb un got d’aquesta beguda.

HORARIS

Obert de 10.00h a 02.00h

RESERVES

Calella de Palafrugell

(+34) 972 61 45 72

SEGUEIX-NOS